Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

CHP'li Havutça Meclis'ten bir kez daha seslendi: Susurluk işçilerinin haklarını teslim edin

CHP

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, AKP hükümetleri döneminde çalışma yaşamında yaşanan, iş, emek dünyasındaki sorunlar tam bir kaos hâline geldiğini söyledi.

 CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, AKP hükümetleri döneminde çalışma yaşamında yaşanan, iş, emek dünyasındaki sorunlar tam bir kaos hâline geldiğini söyledi. İnsanlar sadece madenlerde ölmüyor, belediyelerdeki taşeron sistemiyle neredeyse yaşayan ölü hâline gelmiş” diyen Havutça, Susurluk`ta işten çıkarılan işçilerin, haklarının teslim edilmesi için iktidarı belediye başkanıyla girişimlerde bulunmaya davet etti.
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun Tasarısı'nın 7'inci maddesinde değişiklik yapılması istemiyle verdikleri önerge üzerinde TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmasında, AKP iktidarın çalışma hayatındaki sorunları dile getirdi. Havutça, iş ve emek dünyasındaki sorunların tam bir kaos hâline geldiğini belirterek, AKP iktidarında taşeron sisteminin kalıcı hale geldiğini vurguladı. Havutça, Bu taşeron sistemi Türkiye`de çalışma yaşamını işverenlerin acımasız kâr hırsının bir teslimiyeti hâline geldi. Sadece AKP döneminde, 2002 yılında siz iktidara geldiğinizde 387 bin taşeron işçi vardı. Bugün 1 milyon 600 bin taşeron işçisi var Türkiye`de. Neredeyse çalışma yaşamının, kamu çalışma yaşamının tamamı taşeron işçilere teslim edilmiş durumda. Şimdi, bakın, taşeron işçi sayısı sizin iktidarınız döneminde tam 4 kat artmış. Böyle bir çalışma ve istihdam sisteminde o işçilerin iş güvencesinden yoksun, yarın evladına ekmek götürüp götüremeyeceği belirsiz, sendika, örgütlenme hakları tamamen yok, tamamen işverenin iki dudağı arasına alınmış” diye konuştu.
İnsanlar sadece madenlerde ölmüyor, belediyelerdeki taşeron sistemiyle neredeyse yaşayan ölü hâline gelmiş” diyen Havutça, Susurluk Belediyesinde 130 işçinin taşeron firmaya geçmek için zorlandığını ve 76`sınin ise kabul etmedikleri için işten çıkarıldığını anlattı. Susurluk`ta bir işçinin 17 defa hangi iktidar gelirse gelsin işten atıldığı örneğini veren Havutça konuşmasını şöyle sürdürdü:
17 kez ve öyle bir İş Kanunu var ki Türkiye`de biliyorsunuz şu anda, o 76 işçi kardeşimiz İş Kanunu`na göre dava açacaklar, işe iade edilecekler ama işveren isterse bizim İş Kanunu`muz gereği kanunen mahkemeler haklı görse bile işe almayabiliyor yani onun kıdem tazminatını öde, haklarını öde, gene kapının önüne koy, gene aç bırak. Böyle bir sistem dünyanın hiçbir yerinde yok. Bakın, Uluslararası Çalışma Örgütü, Birleşmiş Milletler, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi çalışmayı kutsal bir hak olarak değerlendiriyor. Bizim yasalarımızda, Anayasa`mızda, İş Kanunu`muzda işçilerin emeği, çalışma hakkı kutsal olarak değerlendiriliyor.”
İktidarın, taşeron köle sistemini kaldıracak yasal düzenlemeleri yapması gerektirdiği vurgulayan Havutça, Susurluk`ta ekmeğinden, aşından, işinden olan kardeşlerimizin haklarının teslim edilmesi için siyasal iktidarı o belediye başkanıyla ilgili gereken girişimleri yapmaya davet ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı